Rabu, 11 Februari 2009

ASAS PENTADBIRAN AWAM

PERKEMBANGAN PENTADBIRAN AWAM DI MALAYSIA


Kemajuan pentadbiran Negara Malaysia bertitik tolak daripada jentera pentadbiran awam yang cekap, berkesan, serta produktif. Perkembangan pentadbiran awam di Negara kita secara awalnya bermula dari pelbagai aspek di mana ianya merangkumi pembentukan polisi jangka panjang,peningkatan budaya kerja yang berkualiti, pembaharuan di dalam sektor penyelidikan iaitu sanis dan teknologi dan perkhidmatan yang cekap dan berkualiti kepada rakyat.

Pembentukan Polisi Jangka Panjang
Polisi merupakan satu dasar yang telah digubal bagi kepentingan dan faedah kepada Negara serta rakyat. Kejayaan sesebuah polisi bergantung kepada sejauh manakah keberkesanannya kepada pembangunan Negara. Malaysia merupakan sebuah Negara yang amat bertuah kerana memiliki para pemimpin yang berkaliber dan berwibawa bagi mewujudkan pelbagai polisi jangka panjang, sebagai contoh, dalam era kepimpinan bekas Perdana Menteri Malaysia kedua Tun Abdul Razak, beliau telah memperkenalkan Dasar Ekonomi Baru (DEB) pada tahun 1971. Objektif dasar ini diperkenalkan adalah untuk;

1 ulasan:

  1. Apa yang berkesan? Apa yang berkaliber? banyak orang buat alasan penuh dengan kongkongan perkataan untuk menyudahkan ayat. mcm nak jawab exam. tulislah dengan hati yang tulus dengan kebenaran bukan terikat dengan kata-kata orang.

    BalasPadam